Pro svou biologickou hodnotu je med důležitou složkou potravy nejen dětí,
ale i dospělých. Tím, že obsahuje jednoduché cukry, doporučuje se v rekonvalescenci, při onemocnění a vyčerpanosti organismu.
Krystalizace je přirozená vlastnost českých medů a je důkazem kvality medu. Med znovu ztekutíte, pokud jej ponoříte do horké vody
nepřevyšující teplotu 45 °C.
Energetická hodnota:
1290 kJ = 309 kcal ve 100 g výrobku
bílkoviny 0,3 g, sacharidy 77,0 g, tuky 0,0 g
skladujte při teplotě max. 25°C
Květové medy mají většinou světlejší barvu. Jsou vysoce stravitelné díky většímu obsahu glukózy (hroznového cukru) a tím vhodné
jako vysoce hodnotný doplněk výživy dětí, rekonvalescentů, sportovců aj. Obsahují pylová zrna rostlin, na kterých včely sbírají
nektar a obohacují tím med o významné látky přírodního charakteru s povzbuzujícími účinky (rostlinné hormony, éterické oleje,
aromatické látky).
Lesní medy jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva obsažena v míze rostlin. V porovnání s květovými medy obsahují
vetší množství minerálních látek a stopových prvků. Zvýšený obsah vyšších cukrů a nižší obsah redukujících cukrů (glukózy a fruktózy)
znamená pro organizmus při trávení vyšší energetickou náročnost. Smíšené medy lze charakterizovat jako mix medu květového a medu
lesního.Výživná hodnota květových a lesních medů se v obecném měřítku příliš nevychyluje.